Džudo osnove za početnike

Category: Uncategorised
Published: Tuesday, 23 December 2014 07:50
Written by Administrator

Džudo ima ponešto za svakoga.  Za decu, on je prirodna aktivnost koja im leži, pošto podseća na delimično disciplinovano igralište gde se tumbaju i prevrću.  Za odrasle, on je fizički zahtevan sport, odlična borilačku osnova, fitnes trening i jača karakter.

Osnovao ga je 1882 godine Džigoro Kano (Jigoro Kano) u Tokiju.  Samo ime Džudo često je prevođeno kao "nežna veština". Ovo ne znači da postoji bilo šta nežno, već da se sili nikada ne suprotstavlja već se uče rešenja kako se sila napada koristi protiv napadača.

Važno je napomenuti da je Džudo naporan ali je osmišljen kao potpuno bezbedan sport, povrede su ređe nego recimo u sportovima s loptom, džudo obezbeđuje sve što je potrbno deci u razvoju. Džudo je usvojio metode treninga koje su ga učinile daleko bezbednijim i sigurnim za treniranje. Danas jako mnogo ljudi započinje treniranje u tzv. poznom sportskom dobu, sa preko 35 ili preko 40 godina starosti i u velikom broju uspevaju da dođu do majstorskih zvanja.

Početak učenja

U Džudou, učićete kako da pobedite bilo koga, bez obzira na fizičku konstituciju. Finese bacanja znatno variraju u zavisnosti od fizičke  konstitucije protivnika. To znači da morate vežbati bacanja sa sto više partnera različite veličine.

Kada se učlanite u klub, prvo ćete učiti kako pravilno da padnete, a zatim će vas postepeno uvesti u svet  bacanja I zahvata držanja.  Kako budete napredovali vaši treneri će Vas naučiti i tehnike poluga i gušenja.  Za početak nije neophodno biti super-fit. Postepeno učenje Džudo tehnika će ojačati vaš organizam za intenzivniju borbu kasnije.

U Džudou, čovek najbolje napreduje kada pomaže drugima. Pazi se da se ne povredi partner, i istu takvu pažnju treba očekivati zauzvrat.