• Dobro došli na stranicu Judo kluba "Bezbednost" Inđija

  • Dobro došli na stranicu Judo kluba "Bezbednost" Inđija

  • Dobro došli na stranicu Judo kluba "Bezbednost" Inđija

  • Dobro došli na stranicu Judo kluba "Bezbednost" Inđija

  • Dobro došli na stranicu Judo kluba "Bezbednost" Inđija

  • Dobro došli na stranicu Judo kluba "Bezbednost" Inđija

  • Dobro došli na stranicu Judo kluba "Bezbednost" Inđija

  • Dobro došli na stranicu Judo kluba "Bezbednost" Inđija

 

 https://media.giphy.com/media/k3ZDlq3eJxXOM/giphy.gif

Istorija tanto noža

ISTORIJA TANTO   NOŽA – POMOĆNO ORUŽJE SAMURAJA

 

Istorija tanto noža počinje polovinom hejanskog perioda (794-1185). Dizajnirano je kao oružje za ubijanje. Hejanski period je obeležen usponom porodice Fudživara i njenom kontrolom nad Japanom. Ali Fudživare su morale da se brane od buntovnika i disedenata koji su pretili njihovoj moći i zato su se oslanjali na profesionalne ratnike i vojnike. Ljudi koji su služili Fudživarama i drugim časnim porodicama će se odrediti tom službom, te će na kraju tog perioda postati poznati kao „oni što služe“ – samuraji.

Sa sve učestalijim borbama i sve većim stepenom nasilja preovladala je potreba za ličnim oružjem. Pre ovoga je glavno lično oružje bio dugi tači mač (koji se nosio u koricama koje vise o pojasu  tako da je sečivo okrenuto na dole). Idealno je bilo za borbu na otvorenom, ali potpuno neprikladno za napad i odbranu u okviru uskih hodnika kuća ili utvrđenja. Da bi se ovo rešilo, proizvedeno je kraće lično oružje, ne duže od 30 cm (jedan „šaku“ na japanskom). Ovo oružje je bilo tanko ali snažno, napravljeno da ubode i probije protivnikovo tkivo. To je bio tanto.

Kad su samuraji utvrdili vojnu moć,  a porodica Fudživara bila svrgnuta sa vlasti, prvi šogun (vojni vođa) Japana, Minamoto no Joritomo, započeo je novi istorijski period – Kamakura šogunat (1185-1333). Za vreme njegove vladavine samuraji su imali trenutak zatišja pre nemilosrdne borbe koja je obeležila feudalni Japan. Sa ovom kratkotrajnom pauzom pre obnavljanja građanskog rata i invazije Mongola, istorija tantoa će pretrpeti dramatični zaokret. Tanto je sve manje korišćen za borbu i postao daleko više ukras po izradi i funkciji. Razvijeni su različiti stilovi i dužine sečiva uključujući i Nanboku-čo koji je značajan po svom dužem sečivu od skoro 40 cm, (10 cm duži od standardne dužine od 30cm=1 šaku). Majstori su eksperimentisali sa različitim širinama, stilovima „hamona“ (način kovanja) i tipovima oštrice. Ovo doterivanje tantoa će nažalost brzo nestati jer su sukobi opet bili na vidiku.

Kamakura šogunat je pao 1333. i po prvi put otkako je klan Fudživara počeo da dominira politikom Japana, car je ponovo postao vođa, i to ne samo kao figura. Međutim, ovo je Japan gurnulo u stalni građanski rat, tako da je i potreba za oružjem dramatično porasla. Nestalo je razmetljivog i umetničkog stila tantoa, a umesto toga zamenila ga je surova jednostavnost smrtonosnog oružja.

Car Go-Daigo  je tri godine pokušavao da preuzme vojnu kontrolu ali nije uspeo. Period Muromačija ili vreme Ašikage (da označi dominantnost Ašikaga šoguna, Ašikaga Takaudžija) dovelo je do konstantne borbe raznih klanova i porodica feudalnog Japana. Ovo je bilo najnasilnije i najpromenljivije vreme u japanskoj vojnoj istoriji, period doba države u ratu (sengoku period). Japan nije video relativni mir tokom 200 godina do uspona i dominacije Ode Nobunage 1573., a istorija tantoa će se suočiti sa svojim najnižim padom.

Tokom ovog perioda ujedinjenja, tanto noževi su bili veoma potrebni, sa porastom građanskih borbi, ali su bili loše izrađivani zbog velike proizvodnje, sa ograničenom količinom čelika i metala koji su bili dostupni. Tanto noževi su postali kraći i tanji, ostavljajući više sirovine za duža sečiva. Neki kovači su i dalje pravili veoma kvalitetne i prelepe komade, ali većina je manje marila za kvalitet, a više za brzu proizvodnju koja je bila neophodna zbog nezapamćene potražnje.

Na slici su prikazanai tipovi tanto sečiva:

Kada je Nobunaga došao na vlast hteo je da uvede nemilosrdnu, strogu vladavinu kako bi doveo državu pod svoju vlast. Pošto je potčinio najviše teritorija od svih vojskovođa do tada, Nobunaga je kasnije ubijen od svojih vazala.